Hotspot: By Jarmusch in Rotterdam

Hotspot: By Jarmusch in Rotterdam

Toen ik een paar maanden geleden de serie Gilmore Girls keek ontstond bij mij de wens ooit nog eens in een American diner te eten en natuurlijk koffie te drinken. Helaas ben ik nog nooit in Amerika geweest en staat een bezoek aan ‘The Land Of The Free’ voorlopig ook niet op de planning. Ik zat eigenlijk nog middenin mijn ‘geendinerindebuurt’ rouwproces toen ik erachter kwam dat er in Rotterdam sinds kort zo’n op en top Amerikaanse eetgelegenheid zit!

By Wie?

By Jarmusch is de naam. Ik heb even moeten opzoeken waar deze naam vandaan komt maar na een beetje snorren kwam ik erachter dat de Amerikaanse regisseur (bekend van de korte film Coffee and Cigarettes) Jim Jarmusch de inspiratie was.

Omdat eten altijd leuker is met zijn tweeën en omdat ik zo schaamteloos ook haar eten kon proeven, besloot ik voor de gelegenheid een mede Amerika lievende vriendin mee te nemen. We gingen rond lunchtijd, maar omdat we allebei nog nauwelijks iets gegeten hadden (foei ik weet het) was het eerder ontbijt te noemen. En dat kwam bijzonder goed uit want By Jarmusch is een echte breakfast diner. Het eerste wat je ruikt als je de zaak binnenkomt is koffie en daar maak je mij als eeuwig koffieliefhebber meteen al blij mee.

Het interieur is als die van een Amerikaanse diner, inclusief booths en een lange toog, maar met een modern Hollands tintje. Na een tijdje twijfelen waar we gingen zitten (team twijfelkonten present) kozen we uiteindelijk voor een plekje aan een tafeltje voornamelijk om goed zicht te hebben op de fantastische muurschildering die zich achter in de zaak bevindt.

Nog voordat we de kaart kregen hadden tafelgenoot Shemara en ik al besloten sowieso de filterkoffie te proberen. Die komt uit thermoskannen, is van Man Met Bril en wordt net als in Amerika bijgeschonken zodra je kopje leeg is (heel groot pluspunt). De koffie was heet en heerlijk al had deze van mij iets straffer gemogen. Maar ik houd dan ook van een super sterke bak. De kaart is overzichtelijk en staat vol met typisch Amerikaanse ontbijtgerechten zoals bijvoorbeeld pancakes, scrambled eggs en wafels. Maar ook voor een açai bowl of granola met yoghurt en fruit ben je hier aan het goede adres. De twijfel sloeg bij het zien van de kaart wederom toe want zie maar eens te kiezen uit al dat lekkers.

Pancakes, oh pancakes

Een kop koffie en flink wat overpeinzingen later besloot ik te gaan voor de blueberry pancakes met boter, maple syrup en een extra side of bacon. Gewoon omdat het kan. Bij By Jarmusch kan je bijna alles extra on the side bestellen en dat vind ik zelf altijd heel erg fijn. Voor de dorst bestelde ik naast de koffie ook nog een hand made lemonade. Shemara koos uiteindelijk voor de sloppy joe met vegetarische chili en toen de gerechten op tafel kwamen besloten we al snel maar gewoon alles te delen. Ik begon met de pancakes en die waren zó lekker dat ik het uiteindelijk helemaal niet leuk vond dat ik de helft moest afstaan. Stel je voor: smeuïge pancakes, een heel klein beetje zurig door de karnemelk waarmee ze gemaakt worden, met knapperige zoute bacon, zoete blauwe bessen, druipend van de boter en met echt lekkere maple syrup. Mijn helft van de stapel was veel te snel op en met spijt in mijn hart zag ik hem dan ook vertrekken naar de andere kant van de tafel.

Gelukkig was ik snel afgeleid door de sloppy joe die er ook heel erg lekker uit zag. Het broodje was lekker zacht (maar mét getoastte binnenkant) net als de bonen in de vegetarische chili. Het zurige van de relish was een fijne tegenhanger voor de lichtpittige vulling en van wat extra bosui bovenop word ik altijd blij. De lemonade was minder citroenig en kruidiger dan ik had verwacht, maar was heerlijk verfrissend bij dit enigszins spicy broodje. Toch, ondanks dat deze joe echt lekker was, maakte dit gerecht toch niet net zo veel indruk als het vorige. Wat vooral te maken heeft met het feit dat de pancakes mijn hart al hadden gestolen. Gevalletje liefde op het eerste gezicht.

Taart is altijd een goed idee

Omdat we toch nog een beetje trek hadden na bovenstaande dingen was taart met nog meer koffie een logisch vervolg van ons ontbijt. Of lunch. Of brunch, hoe je het wilt noemen. We kozen voor cheesecake omdat dat nu eenmaal heel erg lekker is en voor de peach cobbler omdat ik daar erg benieuwd naar was. Nu ben ik ontzettend verwend met mijn vaders cheesecake en moet ik heel eerlijk toegeven dat ik die dan uiteindelijk ook lekkerder vind dan die van By Jarmusch. Maar dat doet niet af aan het feit dat het gewoon een lekkere, stevige cheesecake was met een goede bodem. De peach cobbler werd geserveerd met een bolletje vreselijk lekker vanille ijs (hoera) en was zoet, heerlijk en machtig. Dat hij zo machtig zou zijn hadden we van te voren niet verwacht (zorg voor ruimte in je maag) en had tot gevolg dat we uiteindelijk praktisch de zaak uitrolden. Maar wat was het lekker!

By Jarmusch is een heerlijke plek om ’s ochtends lekker met vrienden te ontbijten met een stapel pancakes of wafels, uit te brakken met de steak and eggs, te lunchen met een burger of om de hele dag te werken onder het genot van liters koffie. De prijs is goed in verhouding met wat je krijgt en als het mooi weer is kun je in de binnentuin lekker genieten van het zonnetje. Helaas heb ik Luke niet kunnen vinden maar ik kom in ieder geval zeker nog een keer terug! Al is het alleen al om de espresso, burgers en wafels te proberen.

By Jarmusch
Goudse Singel 64
Het industriegebouw
Rotterdam

 

 

Volg:

1 Reactie

  1. Nick Nannfeldt
    augustus 31, 2017 / 2:34 pm

    A bit of America in The Netherlands! It sounds like a cool place to hang out.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *