Ingemaakte komkommer

Ingemaakte komkommer

Omdat we sinds afgelopen winter een volkstuintje hebben, maakte mijn hart een sprongetje van vreugde toen er tussen mijn gekregen moestuintjes van de AH twee stuks komkommer zaten. Ik ben namelijk gek op komkommer! Toch had ik nooit verwacht dat die twee kleine zaadjes een paar weken later zouden uitgroeien tot dusdanig grote planten dat ik uiteindelijk met 20 stuks van deze fijne groente eindigde. En ze groeien nog steeds…

Een voedingsschema bestaande uit alleen komkommers leek me een beetje te veel van het goede en je kan ze natuurlijk ook niet eeuwig goed houden zonder dat ze vanzelf je koelkast uit wandelen. Tijd voor ingemaakte komkommers dus. De teller staat op 25 potten so far. Gelukkig is zo’n grote mooie pot ook leuk om cadeau te geven of mee te nemen naar een barbecue!

Ingrediënten

1 komkommer
650 ml witte azijn
200 ml water
250 gr rietsuiker
1 el kerriepoeder
1 tl komijnzaad
1 tl mosterzaad

Eventueel:
1 teen knoflook
1 kleine rode ui
1 halve rode peper

Bereiding

Was de komkommer en snijd hem in de lengte doormidden. Ik vind het zelf lekkerder om de zaadjes van de komkommer te verwijderen, dit doe je met een lepel, maar als jij het midden wel lekker vindt hoeft dit natuurlijk niet! Snijd de komkommer vervolgens in dunne plakjes.

Als je ervoor kiest om ui, peper en knoflook toe te voegen snijd je deze fijn en stop je ze als eerste in een grote gesteriliseerde pot (hierdoor is de komkommer lang houdbaar). Schep de kerrie en de mosterd- en komijnzaadjes erbij en vul de pot vervolgens helemaal met de plakjes komkommer.

Breng ondertussen in een steelpannetje de azijn met het water en suiker aan de kook. Giet deze vervolgens in de pot met komkommer. Draai de dop er stevig op en zet op zijn kop op een schone theedoek. Dit zorgt ervoor dat de pot zich vacuüm trekt en de komkommer lekker lang goed blijft.

Laat de pot afkoelen en zet hem vervolgens in de koelkast.

De ingemaakte komkommer is het lekkerst als je hem een paar dagen laat staan voor je hem eet. Je kan de komkommer een flink aantal weken in de koelkast bewaren.

Variatie: 1 eetlepel ras el hanout en 1 theelepel karwijzaadjes.

Wees vooral ook niet bang om zelf te variëren met kruiden en specerijen. Er zijn heel veel dingen lekker dus leef je uit!

Heb je dit of een ander lekker recept van mij gemaakt? Ik zou het super leuk vinden als je je foto’s deelt met de hashtag #typischlinse via facebook of instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd taggen!

Volg:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *